شرح حال علمی من


تارنماهاي مرتبط

Discussion Forums
PLANT-TC listserv
Bioinformatics.Net

دریافت کد
>>فرم اشتراک<<
بايگانی


Powered by Blogger
Google Scholar

كشت غير قانوني بذور تغيير يافته ژنتيكي


منبع: Forbes


شركت مونسانتو موفق به پيدا كردن بازار خارجي بزرگي براي محصولات زيست فناوري خود شده. مشكل اين است كه اين محصولات به طور قاچاق وارد اين بازار ميشود.


دولت هند اجازه كشت پنبه تغيير يافته ژنتيكي توليدي شركت مونسانتو را (كه حاوي ژن Bt است) صادر كرده است. علت اين كار  تغيير سياست نسبت به دستاوردهاي علمي عنوان شده است. "شاراد جشي" رييس اتحاديه كشاورزان هند اين نظر را تنها بهانه ميداند و ميگويد دهلي چاره ديگري نداشته است: 11000 هكتار از زمينهاي كشاورزي هند زير كشت واريته "ناوبهارات 151" توليدي مونسانتو است. او مي افزايد: "در عمل جلوگيري از كشت واريته حامل ژن Bt ناممكن است."
هند تنها كشوري نيست كه ممنوعيت كشت گياهان تغيير يافته ژنتيكي منجر به ايجاد بازار سياه شده: در يكي از مناطق بزرگ سويا كاري در برزيل, نيمي از 32 ميليارد دلار سوياي توليدي از بذور قاچاق (توليدي شركت مونسانتو) بدست آمده است.
اين امر بازارهاي جديد را متزلزل ميكند, در حالي كه كاري از دست كسي بر نمي آيد. يك دهه سقوط ارزش سهام, شركت را محتاط كرده است. به دليل نبودن قانون حمايت از اختراعات در هند, ديگر پرداختن به واريته ناوبهارات ممكن نيست. تعقيب قانوني كشاورزان هم تاثير چنداني نخواهد داشت, حتي اگر بذور تغيير يافته ژنتيكي را علنا به كار برده باشند.


ژن Bt  باعث نابودي كرم غوزه پنبه (۱) ميشود كه در سراسر جهان به عنوان مهمترين آفت پنبه شناخته شده است.(۲)


"گري بارتون" شخنگوي شركت مونسانتو ميگويد: "ما مدتهاست درگير اين كشمكش هستيم. تنها كاري كه از دست ما بر مي آيد درخواست همكاري از دولتهاي محلي است."
در آن سوي جهان, در استان "ريو گرانده دو سل" در جنوب برزيل, حدود 60% از سوياي برداشت شده, از بذور تغيير يافته ژنتيكي قاچاق بدست آمده. مردم بومي اين بذور را به دليل اينكه از آرژانتين وارد شده اند, به افتخار فوتباليست مشهور آرژانتيني, "مارادونا" ناميده اند. (در آرژانتين استفاده از بذور تغيير يافته ژنتيكي مجاز بوده و عملكرد مطلوبي هم نشان داده است.)
كشاورزان كشورهاي در حال توسعه هم مانند كشاورزان ايالات متحده (جايي كه 75% سوياي توليدي از نظر ژنتيكي دستكاري شده) به محصولات زيست فناوري روي آورده اند. كشت گياهان مقاوم به حشرات منجر به مصرف كمتر آفتكشها, ماشين آلات كشاورزي, و در نتيجه اجتناب از فشرده شدن خاك زراعي ميشود. اما اروپا به اين مزيتها اهميتي نميدهد, جايي كه شركت مونسانتو ميتوانست در آمد قابل توجهي از بازار سياه كسب كند.



1) با نام علمي Helicoverpa zea


2) اين ژن از باكتري Bacillus thuringiensis بدست مي آيد


لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

گزارشي از تاثير محصولات تغيير يافته ژنتيكي بر اقتصاد

منبع: BBC

اخيرا گزارشي منتشر شده مبني بر اينكه محصولات تغيير يافته ژنتيكي براي اقتصاد ايالات متحده 8 ميليارد پوند (حدود 12 ميليارد دلار) هزينه داشته است.
برآوردهاي انجمن خاكشناسي حاكي است كه محصولات تغيير يافته ژنتيكي نظير سويا, ذرت, و كلزا 12 ميليارد دلار هزينه هاي مربوط به پرداخت يارانه, پايين ماندن قيمت محصول, از دست دادن صادرات, و برگشت محصول را به ايالات متحده تحميل كرده است.
"بروس كرافورد" سخنگوي محيط زيست حزب ملي اسكاتلند اين گزارش را به "ديناميت زيست محيطي" تشبيه كرد و خواستار به تعويق افتادن آزمايشهاي مزرعه اي اين محصولات در اسكاتلند شد.
ولي همزمان مركز ملي سياستگزاري كشاورزي ايالات متحده طي گزارشي مدعي شد كه شش محصول تغيير يافته ژنتيكي, در سال 2001 به ميزان 973 ميليون دلار درآمد ايجاد كرده.
به گفته اين مركز, توليد مواد غذايي بدون افزايش سطح زير كشت 1.8 ميليون تن افزايش و همزمان مصرف آفتكش ها 21000 تن كاهش داشته است.
كميته بهداشت مجلس اسكاتلند در صدد تحقيق در مورد اثرات مواد تغيير يافته ژنتيكي بر انسانهاست.
"رابين هارپر" نمايند گروه سبزها در مجلس اسكاتلند, با استناد به گزارش انجمن خاكشناسي ميگويد: "اگر اين گزارش ناديده گرفته شود, كشاورزان اسكاتلندي دچار دردسر ميشوند. مسئولين اجرايي بايد به فكر سلامت و خوداتكايي كشاورزي در اسكاتلند باشند و صرفا دنباله رو انگلستان نباشند."
اجازه اجراي آخرين مرحله كشت آزمايشي اين محصولات در مزارع اسكاتلند براي پاييز آتي صادر شده است.
شركت Aventis سرپرستي مزارع آزمايشي در دو ايستگاه تحقيقاتي "داويوت" و "فايف" را به عهده دارد. اين شركت ماه گذشته اذعان كرد كه بذور تغيير يافته ژنتيكي مورد مطالعه آلوده بوده است. (خبر مربوطه)

لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

عملكرد بالاي برنج تغيير يافته ژنتيكي در مزارع آزمايشي در چين


منبع: BBC


به گفته يك گروه از محققين بين المللي, مشاهدات اوليه از يك واريته جديد برنج تغيير يافته ژنتيكي در چين نشان داده كه اين محصول ميتواند باعث بهبود در وضعيت كشاورزي و همچنين تغذيه منطقه شود.


به گفته توليد كنندگان اين رقم در چين و فيليپين اين رقم برنج (كه براي افزايش مقاومت به آفات در ريخته ارثي آن دستكاري شده), در مقايسه با ارقام معمولي محصول بيشتري دارد.
اين رقم برنج با توليد نوعي پروتئين به نام Bt نسبت به آفات مقاوم ميشود. Bt تركيبي حشره كش بوده و از نوعي باكتري خاكزي به دست مي آيد. تا كنون ژن توليد Bt به پنبه, ذرت و سيب زميني هم منتقل شده است. (1)


منبع اصلي غذا


برنج در مشرق زمين سابقه چند هزار ساله دارد و غذاي اصلي 40% مردم جهان را تشكيل ميدهد.
از سال 1976 (1355 شمسي) بيشتر بذور برنج كشت شده در آسيا, ارقام دورگ بوده اند. ارقام دورگ نسبت به ارقام خالص پر محصولتر ولي نسبت به برخي آفات و بيماريها حساس تر بوده اند.
تغييرات ژنتيكي در برنج به منظور جلوگيري از خسارت آفات انجام ميشود كه ميتوانند باعث نابودي كامل محصول شوند.
ارقام جديد مقاومت بالايي به دو آفت كرم ساقه خوار(2) و كرم برگخوار(3) نشان داده, و آزمايشهاي اوليه حاكي از محصول بالا نيز هست.


ديدگاههاي متفاوت


اين رقم جديد ميتواند باعث افزايش توليد برنج در كشورهاي در حال توسعه بشود. ولي عده اي بر اين باورند كه اين رقم تنها براي كشاورزاني سودمند است كه صاحب سرمايه و زمين خوب باشند, و تاثيري به حال كشاورزان فقيري كه در شرايط نامطلوب كار ميكنند نخواهد داشت.


محققين دانشكده كشاورزي هوازونگ در چين و موسسه بين المللي تحقيقات برنج در فيليپين در اين تحقيق شركت داشتند. مقاله اين تحقيق در مجله Nature Biotechnology منتشر شده است (چكيده مقاله به انگليسي)


پي نوشتها:


1) ژن توليد Bt از باكتري Bacillus thuringiensis به دست مي آيد
2) با نام علمي Scirpophaga incertulas
3) با نام علمي Cnaphalocrocis medinalis


لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

سيب زميني تغيير يافته ژنتيكي حساس به آفت


منبع: New Scientist


تلاش براي مقاوم سازي سيب زميني به آفات مكنده شيره گياه, نتايج كاملا غير منتظره اي را به دنبال داشته است. اين سيب زميني ها به آفات ديگري حساسيت نشان دادند. اين امر بيانگر ضرورت توجه به ارزيابي انفرادي گياهان تغيير يافته ژنتيكي است.
گياهاني نظير پنبه و ذرت با افزودن ژن مولد سم Bt به حشرات جونده مقاوم شده اند. ولي Bt حشرات مكنده نظير شته را دور نميكند. در نتيجه مهندسان ژنتيك در جستجوي تركيباتي نظير لكتين ها هستند هستند كه بتواند حشرات را دور كند.
لكتين ها تاريخچه پر فراز و نشيبي دارند. اولين بار توليد سيب زميني حاوي لكتين توسط "آرپاد پوستاي" سر و صداي زيادي در مورد امنيت گياهان تغيير يافته ژنتيكي به پا كرد. اخيرا "نيكلاس بيرچ" و همكاران از موسسه تحقيقات گياهان زراعي اسكاتلند دريافته اند كه سيب زميني حاوي لكتين بالا از نظر تركيبات دور كننده ديگري به نام گليكوآلكالوئيد فقير است.
برگ سيب زميني غني از لكتين ها 44% كمتر از حد معمول گليكوآلكالوئيد دارند. به نظر ميرسد اشكال كار در خود فرايند انتقال ژن باشد, چرا كه انتقال ژن مربوط به تركيب دور كننده ديگري موسوم به بازدارنده تريپسين, گليكوآلكالوئيد را به ميزان 70% كاهش داد.
گروه "بيرچ" معتقد است سيب زميني حاوي گليكوآلكالوئيد پايين نسبت به بسياري آفات از جمله زنجره سيب زميني ميشود.
ساقه هاي شكسته
"آنجليكا هيلبك" از موسسه فناوري سويس نتايج را "شگفت آور ميداند. او مي افزايد: "ما بايد بيشتر در مورد اثرات جنبي ناخواسته انتقال ژن بياموزيم"
علاوه بر سيب زميني, اين اثرات در گياهان ديگر هم ديده ميشود. به عنوان نمونه, ساقه هاي سوياي تغيير يافته ژنتيكي توليد شده توسط Monsanto  در اقليمهاي گرم ترك ميخورد.
"هوارد ديويس" از موسسه تحقيقات گياهان زراعي اسكاتلند ميگويد اين نوع تغييرات ناخواسته در روشهاي سنتي بهنژادي هم روي ميدهد, ولي از راهكارهاي جديد انتظار ميرود بر اين مشكلات فائق آيند.
او مي افزايد: "فناوري جديد قادر به اندازه گيري صدها تركيب شيميايي در گياهان است. همزمان راهكارهاي متعددي براي شناسايي زنها و پروتئينها وجود دارد. مجموعه اين امكانات بايد ما را قادر سازد كه تغييرات ناخواسته را پيش بيني كنيم."


لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

گياهان تغيير يافته ژنتيكي علفهاي هرز را تقويت ميكنند


منبع: New Scientist


دانشمندان آمريكايي دريافته اند كه علفهاي هرز در نتيجه تلاقي با گياهان تغيير يافته ژنتيكي قويتر و مقاومتر شده اند. همزمان, يك تيم تحقيقاتي در فرانسه نشان داده اند كه علفهاي هرز به راحتي با گرده چغندر تغيير يافته ژنتيكي بارور ميشوند.
اين يافته ها نشان ميدهد كه توجه به صفاتي كه ممكن است اين گياهان به طور ناخواسته به طبيعت انتقال دهند تا چه حد مهم است.
"جرمي سويت" از انجمن ملي گياهشناسي كشاورزي انگلستان بر لزوم بهره گيري از راهكارهاي جلوگيري از انتشار ژن تاكيد ميكند: "اگر شما نگران ژنهايي هستيد كه گونه هاي وحشي را تغيير ميدهند, بهترين راه حل توقف توليد گياهان تغيير يافته ژنتيكي است."
"آليسون سنو" از دانشگاه ايالتي اوهايو نشان داد كه آفتابگردان وحشي (يك علف هرز رايج در ايالات متحده) در تلاقي با آفتابگردان مقاوم به آفت, 50% بيشتر بذر توليد ميكند. او نتايج را "غافلگير كننده" توصيف ميكند.
خويشاوندان وحشي
در عين حال "سنو" در مورد بزرگ جلوه دادن قضيه هشدار ميدهد. او ميگويد "اين بدان معني نيست كه گياهان تغيير يافته ژنتيكي خطرناكند. من بر اين باورم كه ما تنها بايد توجه داشته باشيم كه اين ژنها براي علفهاي هرز هم مفيدند و بايد مراقب آنها بود"
"دويل كار" سخنگوي Pioneer Hi-Bred نيز خاطر نشان ميكند كه برخي گياهان تغيير يافته ژنتيكي نظير سويا و ذرت هيچ خويشاوند وحشي در ايالات متحده ندارند. در مورد كلزاي تغيير يافته ژنتيكي هم تنها گرده افشاني بين گونه هاي طبيعي مشاهده شده است. او اضافه ميكند: "اين امر هم به ژن و هم به گياه بستگي دارد. البته شما حق داريد كه بپرسيد در صورت وقوع تلاقي تفسير شما چه خواهد بود"
گسترش ژنها
موسسات زيادي در زمينه توليد چغندر تغيير يافته ژنتيكي فعاليت ميكنند. يافته هاي "هنك فون ديك" از دانشگاه لي فرانسه بيانگر اين است كه شباهت بين گونه هاي مختلف چغندر دست كم گرفته شده. او در مقاله اخير خود آورده: "ما بين تمام گونه ها تبادل ژني مشاهده كرديم."
"فون ديك" معتقد است راه حلهايي نظير دوبرابر كردن ژنهاي چغندر تغيير يافته ژنتيكي هرچند تبادل ژن را محدود ميكند, اما آن را به طور كامل متوقف نميكند. او اين امر را "تقريبا اجتناب ناپذير" ميخواند.


لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

DNA گياهان تغيير يافته ژنتيكي در باكتريهاي روده انسان رديابي شد


منبع: New Scientist


براي اولين بار ثابت شد كه باكتريهاي موجود در روده انسان قادر به جذب DNA غذاهاي تغيير يافته ژنتيكي هستند.
البته اداره استاندارد غذايي انگلستان كه سرپرستي اين تحقيق را به عهده داشته, اظهار ميكند كه اين يافته بيشتر اطمينان دهنده بوده تا هشدار دهنده, چرا كه مقدار رديابي شده بسيار ناچيز و تنها در شرايط خاص مشاهده شده است.
با اين وجود مخالفين مواد غذايي تغيير يافته ژنتيكي اين نتايج را دليل مثبتي براي هشدارهاي خود به شمار مي آورند, مبني بر اينكه باكتريهاي روده انسان امكان جذب ژنهاي مقاوم به آنتي بيوتيك را از اين دسته مواد غذايي دارند.
"آدريان بب" از فعالان گروه "دوستان زمين" ميگويد: "اين ابتداي كار است. ما بارها در اين خصوص هشدار داده ايم. اكنون تنها با يك مورد آزمايش اين خطر تاييد شده است"


ساندويچ و بستني


"هري گيلبرت" و همكاران از دانشگاه نيوكاسل, پس از تغذيه داوطلبان با ساندويچ و بستني حاوي سوياي تغيير يافته ژنتيكي به اين نتيجه دست يافتند.
براي مشاهده چگونگي جذب مواد غذايي تغيير يافته ژنتيكي در بخشهاي مختلف دستگاه گوارش, 12 فرد سالم و 5 فرد كه روده بزرگشان با جراحي برداشته شده بود با اين غذاها تغذيه شدند.
مدفوع افراد سالم طبق آزمايشها, فاقد DNA مواد غذايي مزبور بود (همگي هضم شده بودند) در ضمن هيچ نشانه اي از جذب DNA توسط باكتريها به چشم نميخورد.
اما وقتي مدفوع افراد جراحي شده (محتويات انتهاي روده كوچك) بررسي شد, 3.7% از DNA مواد غذايي در آن سالم يافت شد.
در 3 نفر از 7 نفر مزبور, جذب DNA توسط باكتريها مشاهده شد. ولي "با وجود تلاش فراوان" آنها موفق به خالص سازي باكتريهايي كه DNA را جذب كرده بودند نشدند. آنها چنين نتيجه گرفتند كه تنها درصد كوچكي از باكتريها DNA را جذب كرده بودند.
آنزيم مخرب
براي توجيه اين دو گروه تيم تحقيقاتي "گيلبرت" اينگونه نتيجه گرفتند كه DNA در روده كوچك سالم مانده ولي در روده بزرگ از بين ميرود.
احتمال ميرود افراد جراحي شده آنزيمي را كه باعث تخريب DNA ميشود به ميزان كمتري توليد ميكنند. يك دليل براي تاييد اين فرض اين است كه DNA غير تغيير يافته (سوياي طبيعي) هم به همان ميزان در مدفوع اين گروه يافت شد. سخنگوي اداره استاندارد غذايي در اين باره گفت: " اين نشان ميدهد كه DNA تغيير يافته ژنتيكي مانند DNA طبيعي در بدن عمل ميكند"
در آزمايش ديگري, گروه "گيلبرت" دريافتند كه باكتريها نوعي DNA حلقوي موسوم به پلاسميد را جذب ميكنند, اما فراواني اين جذب 1 در 3000 گزارش شد.
همچنين مشاهده شد كه باكتري حاوي اين نوع DNA نميتوانند ماده وراثتي خود را به سلولهاي روده منتقل كنند. تيم "گيلبرت" اين داده ها را دليل محكمي ميداند بر اينكه سوياي تغيير يافته ژنتيكي خطر قابل ملاحظه اي براي سلامت انسان ندارد


لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

ژن بروز آلرژي در سويا حذف شد

منبع: New Scientist

پروتئيني در گياه سويا كه عامل طيف وسيعي از حساسيتها به شمار ميرود بوسيله دستكاري ژنتيكي حذف شد. دانشمندان اين دستاورد را نمونه اي از توليد مواد غذايي سالم تر (بجاي صرفا ارقام پرمحصولتر) ميدانند.
حساسيت به سويا بيشتر در كودكان زير 5 سال بروز ميكند اما درصد كمي از بزرگسالان هم اين حساسيت را نشان ميدهند. بيشتر انواع آلرژي به صورت كهير, خارش, و اسهال نمود ميكند, ولي در برخي موارد باعث واكنشهاي شديدي در بدن ميشود. 50% از اين واكنشها به دليل وجود پروتئيني موسوم به P34 در سويا ميباشد.

محققين وزارت كشاورزي ايالات متحده و شركت Pioneer Hi-Bred International موفق به حذف ژن موسوم به P34 از سويا شده اند. و سويا فاقد اين نوع پروتئين از سال گذشته در هاوايي كشت شده است. براي حذف اين ژن, اين گروه روشي را براي "غير فعال كردن" اين ژن به كار بردند كه "غير حساس كردن" نام دارد.

مكانيسم ناشناخته

براي اين منظور, نسخه هاي اضافي از ژن P34 به ماده وراثتي گياه متصل شد. در عمل به جاي افزايش توليد پروتئين, توليد آن متوقف شد. اين امر از آن جهت روي ميدهد كه ژن هاي اصافي, موجب افزايش توليد mRNA مولد P34 ميشود. گياه اين افزايش توليد غير عادي را آلودگي ويروسي تلقي كرده و mRNA توليد شده را به كلي (شامل نسخه اصلي گياه) نابود ميكند. محققين متوجه شدند كه اين روش هيچ آسيبي به بقيه پروتئينها نزده و گياه به طور طبيعي رشد ميكند. با وجود اينكه نقش اين پروتئين ناشناخته است, به نظر ميرسد تاثير مهمي بر سلامت گياه ندارد. قرار گرفتن سرم خون افراد حساس در معرض اين نوع سويا, منجر به توليد هيچ نوع پادتن نشد, كه دليل بر حذف موفقيت آميز پروتئين P34 است.

"آنتوني كيني" از شركت Pioneer گفته است كه قدم بعدي آزمون حساسيت بر روي خوكها و سپس انسان است. بهنژادي سالم قبل از اينكه رقم غير حساسيت زاي سويا آزاد شود, محققين بايد دو ژن حساسيت زاي ديگر را در اين رقم غير فعال كنند.

"كيني" اين كار را مشكل نميداند. به گفته او با وجود اينكه ارقام وحشي بدون ژن P34 گزارش نشده اند, برخي از آنها فاقد ساير ژنهاي حساسيت زاي ديگر هستند. با اصلاح اين ارقام وحشي, ممكن است تنها حذف ژن P34 منجر به توليد رقم مطلوب شود. سلامت مواد غذايي تغيير يافته ژنتيكي, منجر به كاهش اعتراض افرادي ميشود كه معتقدند تمركز اهداف تحقيقاتي بر روي سود توليد كنندگان است, و نه سلامت مصرف كننده.

اما "جين ريسلر" متخصص زيست فناوري معتقد است كه اين نوع دستاوردها باعث خاتمه يافتن نگراني ها نميشود, بلكه تنها يك عامل در ملاحظات ايمني فراورده هاي زيست فناوري به شمار ميرود.

بخشي از خبر BBC در اين مورد:

"آدريان بب" فعال گروه "دوستان زمين" به خبرنگار BBC گفت: "در اين تحقيقات بايد توجه زيادي به اثرات فعال و غير فعال كردن ژنها بشود. نكته اي كه نبايد از نظر دور بماند اين است كه مواد غذايي تغيير يافته ژنتيكي خود باعث بروز آلرژي ميشوند. دانشمندان فرايند دستكاري ژنتيكي را بخوبي انجام ميدهند ولي به جنبه هاي ايمني تحقيق توجه نميشود. در مورد تمام محصولات تغيير يافته ژنتيكي بايد اين اطمينان حاصل شود كه آنها از زنجيره غذايي بركنار بمانند. اين مسئله اي است كه صنعت زيست فناوري از كنترل آن ناتوان است."

لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

بيماري مرگبار
منبع: New Scientist
نتايج انگشت نگاريهاي ژنتيكي تئوريهاي كنوني را در مورد منشا قارچي كه منجر به قحطي سيب زميني در ايرلند قرن نوزدهم شد تغيير ميدهد. اين تحقيق به گياهشناسان امكان ميدهد كه گونه هاي مقاوم به اين قارچ را شناسايي كنند.
شيوع قارچ Phytophtora infestans در 1842 در ايرلند, منجر به از بين رفتن محصول سيب زميني و بدنبال آن مرگ ميليونها نفر در اثر گرسنگي شد. گونه مشابهي از اين قارچ امروزه نيز باعث بروز بيماري بلايت سيب زميني ميشود. تا کنون باور كارشناسان بر اين بوده است كه اين سويه قارچ (موسوم به 1b) از همان گونه عامل قحطي مشتق شده است.
اخيرا "ژان ريستانو" از دانشگاه كاروليناي شمالي DNA سويه جديد قارچ را با نمونه هاي نگهداري شده در باغ گياهشناسي "كيو" مقايسه كرده است.به گفته "نيكلاس ماني" قارچ شناس دانشگاه ميامي, "ريستانو" با مطالعه نمونه هاي جمع آوري شده به وسيله بيماري شناسان آن زمان, در واقع اقدام به نوعي "ديرين شناسي ملكولي" كرده كه نتايج جالب توجهي در بر داشته است. (چكيده مقاله "ريستانو" به انگليسي)
"ريستانو" دريافته كه سويه قديمي قارچ, فاقد يك بخش از DNA موجود در سويه جديد 1b است. اين به آن معني است كه سويه موجود از سويه قديمي عامل قحطي مشتق نشده است. به علاوه اين فرضيه نيز تقويت ميشود كه منشا سويه جديد در مكزيك نبوده است.
بسياري از انواع P. infestans از مكزيك منشا گرفته اند, ولي سويه 1b متعلق به اين منطقه نيست; و بنابراين منشا آن جاي ديگر (احتمالا در آمريكاي جنوبي) است. اگر محل اصلي اين گونه پيدا شود, ميتوان احتمال داد كه مناسبترين ارقام مقاوم به اين بيماري در همان منطقه يافت خواهد شد.
"ماني" ميگويد: "اين تحقيق نشان ميدهد كه هرباريوم هايي نظير "كيو" (كه حمايت مالي از بسياري از آنها در حال كاهش است) تا چه اندازه اهميت دارند.

لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

آنچه بر برچسب مواد غذايي نوشته نميشود
منبع: The Globe and Mail

تقريبا تمام كانادايي ها حداقل يكبار از مواد غذايي تغيير يافته ژنتيكي استفاده كرده اند, و اكثريت آنها به طور مداوم از اين مواد استفاده ميكنند.
خودداري از اين امر بسيار دشوار است. تقريبا 75 درصد مواد غذايي موجود در فروشگاهها از اين زمره است. بخش بزرگي از اين اقلام را نشاسته ذرت يا روغن بذور كلزا و سويا تشكيل ميدهد كه (براي مثال به منظور افزايش مقاومت به علفكش) در ريخته ارثي آنها دستكاري شده است.

در عين حال مشكل است كه بدانيم آيا مواد تغيير يافته ژنتيكي در محصولات عرضه شده در فروشگاهها به كار رفته يا خير. در كانادا مقرراتي براي برچسب گذاري اين گروه مواد وجود ندارد. حتي توليد كنندگاني كه به محصولات خود برچسب ميزنند با موانعي مواجه ميشوند. در سال گذشته وقتي توليدكنندگان مواد غذايي طبيعي (ارگانيك) به محصولات خود برچسب "فاقد مواد تغيير يافته ژنتيكي" زدند, فروشگاههاي بزرگ نظير Loblaws, Sobey's, A&P از عرضه اين مواد در فروشگاهها خودداري كردند. توضيح اين فروشگاهها اين بود كه هيچ راه عملي براي كنترل صحت اين ادعا وجود ندارد و در ضمن هم توليد كننده هاي رقيب و هم خريداران از اين امر ناراضي هستند.
چرا توليدكنندگان ناراضي باشند؟ داستان از اين قرار است كه كانادايي ها اگر ندانند كه محصولي حاوي مواد تغيير يافته ژنتيكي است, آن را بدون اعتراض مصرف ميكنند, ولي آمارها نشان ميدهد تنها نيمي از آنها آگاهانه حاضر به مصرف اين گروه مواد غذايي هستند. 90% آنان معتقدند كه حق دانستن محتويات مواد خوراكي را دارند.
از سوي ديگر, بازرگانان مواد غذايي ميگويند شواهدي دال بر مضر بودن اين تركيبات وجود ندارد. گروهي از اين مواد نظير برنجهاي غني از ويتامين A حتي ميتواند مفيد باشد. آنها دليلي نميبينند كه هزينه زيادي را صرف برچسب زدن به مواد غذايي سالمي كنند كه مصرف كننده ممكن است از آن وحشت بيمورد داشته باشد.
در عين حال خريداران نيز در جستجوي اطلاعات درباره غذايي هستند كه ميخورند, هرچه بيشتر بهتر. تركيبات درج شده روي بسته هاي مواد غذايي نيز هيچ يك مضر نيستند, ولي درج آنها روي بسته هاي غذايي بر دانش خريدار اثر ميگذارد. اين نتيجه گيري كه مواد غذايي تغيير يافته ژنتيكي بي ضرر هستند چون تا كنون موردي از بروز بيماري ديده نشده, معقول به نظر نميرسد. اثرات منفي ميتواند در بلند مدت ظاهر شود. مبتلايان به آلرژي بايد مطمئن باشند كه ژنهاي جديد از منابع آلرژي زا (مانند بادام زميني) تامين نشده است. (البته در كانادا طبق مقررات درج مواد آلرژي زا بر روي بسته هاي مواد غذايي -در صورت وجود- الزامي است) عده اي نيز ميخواهند مصرف مواد غذايي تغيير يافته ژنتيكي را به دلايل سياسي و قومي تحريم كنند.
به تدريج جنبه هاي حقوقي اين امر اهميت بيشتري پيدا ميكند. در اكتبر گذشته (آبان-آذر) مجلس نمايندگان لايحه اي را رد كرد مبني بر اينكه بسته هاي غذايي حاوي بيش از يك درصد ماده تغيير يافته ژنتيكي (سطح استاندارد اتحاديه اروپا) ملزم به درج برچسب ويژه هستند. مجلس اتحاديه اروپا نيز اين در نظر دارد اين ميزان را به 0.5% كاهش دهد.
در نشست ماه مارس كميسيون Codex Alimentarius سازمان ملل, گروههاي غيردولتي و نيز دولتهای موافق و مخالف توليد مواد تغيير يافته ژنتيكي براي ارائه يك استاندارد جهت ارزيابي ايمني اين گروه مواد به توافق رسيدند. سطح اين استاندارد در نشست سال آينده تعيين ميشود.
دامنه اين مباحثه تمام جهان را در بر ميگيرد. ايالات متحده در تلاش است كه محصولات تغيير يافته ژنتيكي خود را در سراسر جهان به فروش برساند. 70 درصد توليد دانه هاي روغني كانادا از بذور تغيير يافته ژنتيكي است, اما كانادا از هنوز از صدور گندم تغيير يافته ژنتيكي -به دليل ترس از از دست دادن بازار- خودداري ميكند.
اتحاديه اروپا با توليد هرگونه مواد غذايي تغيير يافته ژنتيكي مخالف است. زامبيا با وجود گسترش قحطي از پذيرفتن ذرت تغيير يافته ژنتيكي از آمريكا خودداري ميكند, چرا كه نگران آميخته شدن بذور بومي با اين نوع ذرت -كه منبع تغذيه دام به شمار ميرود- و امتناع اروپا از خريد محصول دام اين كشور است. (موزابيك و زيمبابوه خريد خود را به آرد بدست آمده از ذرت تغيير يافته ژنتيكي محدود كرده اند)
كميته مشاوره زيست فناوري كانادا اخيرا با برچسب گذاري اجباري محصولات تغيير يافته ژنتيكي مخالفت كرده است. به نظر اين كميته اين كار هزينه بر بوده و صنايع آمادگي مواجهه با اين جنگ تجاري را ندارد. آنها بر اين باورند كه بهتر است تا رسيدن به يك توافق عمومي درباره استاندارد ايمني اين محصولات, برچسب گذاري به صورت غير اجباري ادامه يابد و بعد از پنج سال امكان اجباري كردن برچسب گذاري مجددا بررسي شود.
اين گزينه بسيار محافظه كارانه است. عده زيادي از توليدكنندگان مواد غذايي تغيير يافته ژنتيكي حاضر به برچسب گذاري محصولات خود نيستند. در اين صورت دولت بايد از توليدكنندگان محصولات غذايي عاري از مواد تغيير يافته ژنتيكي كه مايل به برچسب گذاري محصولات خود هستند حمايت كند و فروشگاههايي را كه از پذيرفتن اين محصولات خودداري ميكنند و نيز توليدكنندگاني كه به دروغ محصولات خود را عاري از مواد تغيير يافته ژنتيكي معرفي ميكنند مشمول جريمه كند.


لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

ژنتيك دانها گل فلورسنت توليد كردند
منبع: گاردين

اولين گل فلورسنت در جهان در يك نمايشگاه گل در ايتاليا به نمايش گذاشته شد. توليدكنندگان آن اميدوارند كه اين پديده بتواند ديدگاه مثبتي نسبت به موجودات تغيير يافته ژنتيكي ايجاد كند.
گل استكاني (با نام علمي Lisianthus luminoso) مزبور حاوي ژني از توتياي اقيانوس آرام است كه در واكنش به نور فرابنفش, نور سبزرنگي توليد ميكند.
اين گياه در موسسه آزمايشگاهي گل و گياه در "سن رمو" توليد شده و به نظر ميرسد يكي از جاذبه هاي نمايشگاه گل "پسكيا" باشد كه بازديد كنندگان زيادي از سراسر اروپا را به خود جلب ميكند.
"تيتو اسكيوا" يكي از توليد كنندگان اين گل به خبرگزاري "آنسا" گفت: "اميدواريم اين گل بتواند نشان دهد كه مهندسي ژنتيك يك فناوري سودمند براي بشر است و با تصوير خوفناكي كه از آن ساخته اند تفاوت دارد."
وي افزود: "اين يك نكته روانشناسي است, استفاده از گل براي جلب توجه افراد آسان تر است."
محققان ابتدا پروتئين فلورسنت را از توتيا به اسطوخودوس و توتون منتقل كردند, ولي رنگدانه هاي طبيعي آنها مانع بروز اين ژن شد.
محققان اميدوارند ژن اين رنگدانه در نشان دادن ميزان سلامت گياه به كار رود, به طوري كه تغيير در ميزان نورزايي نمايشگر ميزان نياز گياه به نور و آب باشد


لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

دانشمندان گوجه فرنگی 'ضد سرطان' توليد کردند
اين گوجه فرنگی، در دانشگاه پرديو در ايالت اينديانای آمريکا به صورت تصادفی، هنگامی به وجود آمد که دانشمندان در حال بررسی نسلی از گوجه فرنگی با کيفيت بالاتر بودند... متن كامل

لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________

به كشاورزان انگليسي اجازه كشت كلزاي تغيير يافته ژنتيكي داده شد

منبع: رويتر

دولت انگلستان به كشاورزان اجازه داد آخرين فاز كشت آزمايشي كلزاي تغيير يافته ژنتيكي را آغار كنند. اين در حالي است كه مدتي پيش اين برنامه به دليل اختلاط بذور معمولي و تغيير يافته ژنتيكي به حال تعليق در آمده بود.
اداره امور محيط زيست, غذا و امور روستايي انگلستان (DEFRA) روز 15 اگوست (24 مرداد) پس از كشف اختلاط بذور تغيير يافته ژنتيكي توليدي شركت Aventis CropScience با بذور بيگانه, دستور توقف كشت اين بذور را صادر كرد.
سخنگوي اين اداره به خبرنگار رويتر گفت: "ما كليه بذور مربوط به ارزيابي هاي مزرعه اي را بررسي كرديم و هيچ نوع آلودگي مشاهده نشد."
وي افزود: "به دنبال نتيجه آزمايشها, به شركت Aventis اجازه داده شد كشت كلزاي پاييزه مربوط به آخرين مرحله ارزيابي مزرعه اي را اجرا كند."
گفته ميشود كه 16 ايستگاه در انگلستان و 2 ايستگاه در اسكاتلند به زير كشت اين رقم كلزا كه مقاوم به علفكش گلوفوسينات آمونيوم است خواهد رفت.
انتشار خبر وجود ناخالصي در مزارع آزمايشي شركت Aventis (كه باعث مقاوم شدن رقم مزبور به دو آنتي بيوتيك شد) طرفداران محيط زيست را واداشت كه خواستار توقف اين برنامه شوند.

توجه عمومي

در اروپا عقيده عموم بر اين است كه در مورد خطرات احتمالي محصولات تغيير يافته ژنتيكي بايد محتاط بود. اين عقيده بعد از بروز چند بحران غذايي (نظير بيماري جنون گاوي) تقويت شد, به گونه اي كه هم اكنون براي تاييد ارقام تغيير يافته ژنتيكي, يك ممنوعيت سه ساله اعمال ميشود.
گروه طرفدار محيط زيست "دوستان زمين" مدعي است كه واكنش دولت نسبت به اين ماجرا ناكافي بوده و اطلاعات مناسب منتشر نشده است.
اين گروه ميگويد: "اگر اداره امور محيط زيست ميخواهد افكار عمومي را قانع كند, بايد نتايج تحقيقات بذور شركت Aventis و نيز نتايج بررسي بذور آلوده را به طور كامل منتشر ميكرد."
اين گروه همچنين افزود: "تحقيقات اخير توسط بازرساني انجام شده كه قبلا در شناسايي آلودگي مزارع دچار اشتباه شده بودند."
آلودگي بذور همچنين "مايكل ميچر" وزير محيط زيست انگلستان را بر آن داشت تا از حمايت از محصولات تغيير يافته ژنتيكي خودداري كرده و علنا اعلام كند كه اين كشور تحت فشار ايالات متحده مبادرت به صدور مجوز براي اين محصولات كرده است.
وي همچنين گفت كه مزارع آزمايشي دولتي ممكن است تصوير دقيقي از خطرات احتمالي گياهان تغيير يافته ژنتيكي براي محيط زيست به دست ندهد.
شركت Bayer AG اخيرا شركت Aventis CropScience را از گروه آلماني-فرانسوي Aventis SA خريداري كرده است. اين شركت فعاليت خود را با نام Bayer CropScience ادامه خواهد داد.
بررسيهاي اداره امور محيط زيست در مورد اينكه آيا Aventis CropScience در آلودگي بذور مرتكب تخلف شده يا خير هنوز ادامه دارد. از Aventis CropScience پاسخي در اين مورد ارائه نشده است



لينك دائم | نشاني الكترونيك | ديدگاههاي ديگران (0)
__________________________________________________________________